BLOG
Specjalnie dla Ciebie
Praktyczne wskazówki od Akademii Gastronomii w Naszym Blogu!
„Szef to sknera!” – czyli ile naprawdę zostaje z gastro marzeń
„Szef to sknera!” – czyli ile naprawdę zostaje z gastro marzeń W branży gastronomicznej krąży wiele mitów, ale jeden z nich trzyma się wyjątkowo mocno:„Właściciel musi zarabiać krocie, skoro pizza...
Zarządzanie sprzedażą i utrzymanie motywacji kelnerów
Zarządzanie sprzedażą i utrzymanie motywacji kelnerów to kluczowe elementy sukcesu w restauracji lub innym biznesie gastronomicznym. Oto najważniejsze kwestie, o których powinien pamiętać manager i...
Rynek weselny w Polsce w 2025 roku: analiza, trendy i rekomendacje dla obiektów weselnych
Rynek weselny w Polsce w 2025 roku: analiza, trendy i rekomendacje dla obiektów weselnych W 2025 roku polski rynek weselny przechodzi istotne zmiany – zarówno pod względem liczby organizowanych...
Normy Prawne
Szefowie kuchni, managerowie i wszyscy gastro-wirtuozi! Wiecie, że PIH to nie tylko trzy litery, które brzmią groźnie? To również skrót, który może oznaczać "Przyjdziemy I Hukniemy", jeśli coś...
Jak prawidłowo policzyć recepturę finansową dania.
Cześć! Dziś zajmiemy się czymś, co może nie brzmi zbyt apetycznie, ale jest niezbędne w każdym profesjonalnym kuchennym biznesie – tworzeniem receptury finansowej. Na przykładzie klasycznego...
Standaryzacja pracy – ułatw sobie życie.
Każda branża rządzi się swoimi prawami. Ma cechy właściwe tylko dla niej, lecz są również i takie, które są wspólne dla wielu. Niezależnie od tego, czy prowadzimy jednoosobową działalność...
Przewodnik po Świecie Win dla Początkujących Kelnerów
Drogi początkujący kelnerze, witaj w fascynującym, choć nieco zawiłym świecie wina! Wino to nie tylko napój, ale prawdziwa sztuka, a Twoim zadaniem będzie opanowanie tej sztuki, by móc doradzić...
Ćwiczenia dla Managerów i Właścicieli Gastronomii: Oceń Pracę Swoich Kelnerów
Chcesz sprawdzić, jak dobrze Twoi kelnerzy radzą sobie z obsługą i sprzedażą? Oto zestaw ćwiczeń, które pomogą Ci ocenić ich pracę. Odpowiadaj szczerze, aby zidentyfikować obszary do poprawy....
HACCP dla opornych, czyli jak nie zwariować z systemem jakości w gastronomii!
Drogi managerze, szefie kuchni, właścicielu gastronomii – HACCP, GMP, GHP... Te skróty mogą brzmieć jak tajemne zaklęcia, ale spokojnie! Oto jak ogarnąć te wszystkie zasady, żeby Twój lokal działał...
VUCA: Jak przetrwać w nowoczesnej gastronomii – poradnik dla managerów, szefów kuchni i właścicieli
Czujesz, że stara szkoła zarządzania nie działa tak, jak kiedyś? Goście są bardziej wymagający, technologie zmieniają się szybciej niż kiedykolwiek, a Ty masz wrażenie, że zamiast kierować...