BLOG
Specjalnie dla Ciebie
Praktyczne wskazówki od Akademii Gastronomii w Naszym Blogu!
Przewodnik po Barmańskich Tajemnicach: Domowe Półprodukty, które Pokochasz!
Hej, Managerze, Barmanie i Właścicielu! Chcesz zabłysnąć wśród swoich gości i zrobić wrażenie na każdym, kto przekroczy próg Twojego lokalu? Czas odkryć świat domowych półproduktów barmańskich –...
Jak zarządzać trzema pokoleniami w Twoim lokalu? Poradnik dla managerów i właścicieli gastronomii.
Na rynku pracy spotykamy trzy różne pokolenia: X, Y i Z. Każde z nich ma swoje unikalne cechy, potrzeby i oczekiwania. Twoje wyzwanie? Zarządzać nimi tak, by stworzyć harmonijny zespół, który...
Jak Obsługiwać Gości w Restauracji: Praktyczny Przewodnik dla Kelnerów
Drogi Managerze, Kelnerze i Właścicielu, oto lekki przewodnik, który pomoże Ci sprawić, że Twoi goście będą zadowoleni i chętnie wrócą. Pamiętaj, że to tylko wzór – możesz go swobodnie dostosować do...
Jak skutecznie zarządzać i komunikować się w gastronomii?
W Twojej roli jako manager czy właściciel lokalu gastronomicznego, umiejętność komunikacji jest kluczem do sukcesu. Co ważniejsze, chodzi o to, jak mówisz, a nie tylko o to, co mówisz. Oto kilka...
Jak prawidłowo magazynować i przygotowywać żywność?
Chcesz, żeby Twoje składniki zawsze były świeże i bezpieczne do użycia? Oto kilka prostych zasad, które pomogą Ci utrzymać porządek i higienę w magazynie oraz w kuchni: Czystość i porządek: Utrzymuj...
Najważniejsze zadania Managera i Szefa Kuchni
Odkąd Henri Fayol na początku XX wieku opracował 14 zasad zarządzania, powstała cała rzesza opracowań i rozwinięć jego nauk. W tej książce interesują nas cztery podstawowe funkcje zarządzania:...
Czy warto prowadzić TikToka restauracji?
Czy warto prowadzić TikToka restauracji?Dziś trochę o jednej z najpopularnieszych aplikacji społecznościowych na świecie, czyli o TikToku - z ponad miliardem aktywnych użytkowników na całym...
Skuteczna strategia marketingowa – jak ją zbudować?
Skuteczna strategia marketingowaSkuteczna strategia marketingowa to kluczowy element sukcesu w prowadzeniu lokalu gastronomicznego. Odpowiedni plan i dobrze dobrane narzędzia marketingowe mogą...
Dlaczego wino jest tak ważne w restauracji ?
„Ja się na winie nie znam!” – to zdanie odchodzi do lamusa. Teraz częściej usłyszymy od gości: „Czy mogę poprosić o kartę win?”. Gastronomie – jesteś na to przygotowany? Świadomość i...
Gradacja cenowa w sprzedaży event’ów
Czym jest gradacja cenowa? Nie liczysz, nie zarabiasz! - To zdanie pewnie śni się naszym kursantom po nocach....Powtarzamy je na szkoleniach jak mantrę, ale dlaczego? Restauracja, bar, sala weselna,...