Szkolenie Barmańskie

Data8 grudzień- 10 grudzień
Czas10:00-17:00
LokalizacjaSopot, ul. Władysława Broniewskiego 10
Liczba godzin21h
InformacjeOtrzymasz materiały szkoleniowe, certyfikat, lunch i całodzienną przerwę kawową.

Szkolenie Barmańskie

Data8 grudzień- 10 grudzień
Czas10:00-17:00
LokalizacjaSopot, ul. Władysława Broniewskiego 10
Liczba godzin21h
InformacjeOtrzymasz materiały szkoleniowe, certyfikat, lunch i całodzienną przerwę kawową.

2662 

Pozostało 10 miejsc

INFORMACJE I PLAN SZKOLENIA

Za barem nie wystarczy tylko umieć mieszać alkohole – liczy się kreatywność, pewność siebie i umiejętność tworzenia doświadczenia, do którego Goście chcą wracać. Dobry koktajl to jedno, ale świetny serwis, dobra rozmowa i odpowiednia prezentacja sprawiają, że napiwki są większe, a bar staje się miejscem, które żyje i przyciąga ludzi. Na tym szkoleniu nauczysz się, jak być barmanem, który robi wrażenie. 80% czasu spędzisz na praktyce – ćwicząc techniki miksowania, poznając alkohole i testując różne metody pracy. Dowiesz się, jak tworzyć koktajle, które nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają jak z najlepszych barów świata. Nauczysz się free pouringu, komponowania autorskich koktajli i serwowania klasyków, które każdy barman powinien znać. To jednak nie tylko miksologia – to także wiedza o tym, jak bar może generować większe zyski. Pokażemy, jak optymalizować koszty, kontrolować beverage cost i unikać strat, a także jak barman może realnie wpływać na obroty lokalu poprzez świadomy serwis i budowanie relacji z gośćmi. Nasze szkolenie barmańskie w 80% składa się z zajęć praktycznych, podczas, których używamy tylko oryginalnych alkoholi w nielimitowanych ilościach. 20% to podstawa wiedzy teoretycznej, nazewnictwo sprzętów barmańskich i historia alkoholi. Profesjonalny barman to inwestycja, która sprawia, że Goście wracają, polecają lokal dalej, a bar przynosi większe dochody.

PLAN SZKOLENIA

DZIEŃ I

  • Wprowadzenie do świata barmańskiego i historia miksologii
  • Zakres obowiązków oraz cechy osobowościowe barmana
  • Typy barów, specyfika ich pracy i obsługi
  • Terminologia, funkcjonowanie i zastosowanie sprzętu barmańskiego
  • Techniki degustacji alkoholi, odbiór smaków i odkrywanie różnic
  • Alkoholoznawstwo – rodzaje alkoholi, metody produkcji, degustacja
  • Przygotowanie stanowiska pracy na barze
  • Organizacja i ergonomia pracy barmana
  • Techniki miksowania i ich zastosowanie
  • Rodzaje szkła, nazewnictwo, zastosowanie
  • Free pouring – nalewanie odpowiednich porcji alkoholu „z ręki”
  • Ćwiczenia i degustacja

DZIEŃ II

  • Zasady komponowania napojów mieszanych z wykorzystaniem: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, likiery, bittery, whisky, rum, cachaça, tequila, mezcal, wino musujące, wermuty
  • Degustacja alkoholi klasycznych
  • Praktyczne przygotowanie klasycznych koktajli oraz ich degustacja
  • Homemade – produkcja domowych półproduktów
  • Bittery i aromatyzacja – osiąganie balansu
  • Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji koktajli
  • Ćwiczenia i degustacja

DZIEŃ III

  • Podstawy wiedzy o winie – produkcja, szczepy, temperatura serwowania
  • Degustacja alkoholi nietypowych
  • Tworzenie autorskich koktajli – ćwiczenia
  • Beverage cost i kształtowanie cen sprzedaży
  • Zasady prawidłowej inwentaryzacji
  • Podstawy tworzenia receptury barmańskiej
  • Receptura, a straty w produkcji
  • Identyfikacja i przeciwdziałanie stratom
  • Najnowsze trendy w barmaństwie
  • Lód i jego znaczenie w koktajlach
  • Pozwolenie na sprzedaż alkoholi – koncesja
  • Ćwiczenia i degustacja

INFORMACJE DODATKOWE:

  • Liczba godzin szkoleniowych: 21 h / 3 dni
  • Szkolenie odbywa się w godzinach 10:00-17:00
  • Zapewniamy całodzienny dostęp do kawy, herbaty, wody, słodkich przekąsek oraz lunch.
  • Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
  • Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.