SZKOLENIE ZARZĄDZANIE PRACOWNIKAMI W PRAKTYCE

“Kiedyś to było inaczej, to młode pokolenie nie nadaje się do pracy. Są roszczeniowi!”

Absolutnie na każdym szkoleniu słyszymy to zdanie, wypowiadane kilkanaście razy. Tylko czy aby na pewno problem leży w pracownikach?

  • Może po prostu w Twojej firmie brak zasad, procedur, regulaminów?
  • Może kiedy zatrudniałeś pracowników, nie przedstawiłeś im swoich zasad?
  • Może Twoi pracownicy są zdemotywowani, sądząc, że tylko na nich narzekasz i nigdy nie doceniasz?
  • A może po prostu brakuje u Ciebie komunikacji?

Nie ma złych zespołów. Najczęściej te “złe” nie są prawidłowo zarządzane.

Z przyjemnością udowodnimy, że młodzi ludzie na rynku pracy są ogromną siłą i potencjałem! Pod warunkiem, że się do nich odpowiednio podejdzie. Właśnie tego chcemy Cię nauczyć.

Szkolenie jest warsztatem. Dyskutujemy, proponujemy rozwiązania analizując wszystkie za i przeciw, aby każdy z Was dobrał rozwiązanie najbardziej pasujące do Waszego stylu zarządzania. Bo czy istnieje tylko jedna metoda? Oczywiście nie!

PLAN SZKOLENIA

DZIEŃ I

  • Różnice pokoleniowe – pokolenie XYZ na rynku pracy
  • Jak przekuć wiedzę o pokoleniach w sukces, strategię firmy i zysk?
  • Wartości motywujące młodych pracowników i budujące ich zaangażowanie
  • Public Relations jako zarządzanie komunikacją pomiędzy marką, a jej pracownikami
  • Jak zbudować markę, w której pracownicy chcą pracować?
  • Budowanie tożsamość organizacji
  • Narzędzia do budowania relacji z pracownikami i ich otoczeniem
  • Podstawy kreowania wizerunku – sprawne zarządzanie w postrzeganiu Ciebie i Twojej firmy
  • Zarządzanie w budowie osobowości i persony Twojej firmy
  • Świadome budowanie autorytetu w zespole poprzez system wartości
  • Klasyfikacje, czynniki i budowanie strategii firmy
  • Dostosowanie się do zmian w zarządzaniu dzięki nowym trendom i zmianom na rynku pracy
  • Zarządzanie przeszłość – teraźniejszość – przyszłość: jak nie przegapić sukcesu!
  • Jak zarządzać zaletami i wadami konkurencji, swoimi i naszej firmy
  • Kompleksowe Zarządzanie Jakością
  • Kaizen – znaczenie terminu, cel, działania
  • Zespół pracowników, kiedy może zdziałać więcej? Wady i zalety.

DZIEŃ II

  • Expose Właściciela / Managera jako najważniejsze narzędzie w zarządzaniu
  • Wartości firmy
  • Wymierne zachowania, których nie będziemy tolerować
  • Postawy i zachowania, które będziemy doceniać
  • Dobór współpracowników i nauka bezwzględnego egzekwowania expose
  • Standaryzacja pracy restauracji
  • Wykształcenie nawyku
  • Podstawowe cele i zalety standaryzacji
  • Czym jest jakość?
  • Co powinien zawierać dokument standaryzacyjny?
  • Co należy standaryzować w restauracji?
  • System kar i nagród w restauracji
  • Jak motywować pracowników?
  • Zestaw psychologicznych narzędzi Szefa
  • Jak rozróżnić i radzić sobie z „narzekaczem” i „marudą”
  • Algorytmy rozmowy z „narzekaczem” i z pracownikiem, który popełnił błąd
  • Targowanie Szefowskie. Sztuka ustępstw i dawania satysfakcji
  • Rozwiązywanie sytuacji kryzysowych

DZIEŃ III

  • Jak zbudować zaangażowany zespół?
  • Możliwości rozwoju jako dodatkowy motywator
  • Delegowanie zadań jako istotny czynnik rozwoju firmy
  • Dostrzeganie potencjału i talentu
  • Jak zbudować zaangażowanie i poczucie samodzielności oraz odpowiedzialności u pracowników?
  • Regulamin firmy i sposoby jego egzekwowania
  • Rola Opiekuna jako narzędzie do szybkiego osiągnięcia efektywności
  • Rozmowa rekrutacyjna – krok po kroku
  • Wprowadzenie pracownika do pracy
  • Marka pracodawcy – jako kluczowy czynnik skuteczności rekrutacji
  • Atrakcyjny pracodawca to coś więcej niż atrakcyjne wynagrodzenie
  • Sytuacja rynku pracy – nie taka straszna jak ją malują
  • Organizacja pracy jako kluczowy czynnik rekrutacji
  • Gdzie szukać pracowników? Sprawdzone kanały
  • Tworzenie atrakcyjnej oferty pracy
  • Sposoby na praktyczną weryfikację umiejętności kandydatów

INFORMACJE DODATKOWE

  • Ilość godzin szkoleniowych: 24h
  • Szkolenie odbywa się w godzinach 9:00 – 17:00
  • Zapewniamy całodzienną przerwę kawową oraz lunch.
  • Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
  • Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.