Szkolenie Inwestor w Gastronomii

Marzysz o własnej restauracji ale nie wiesz od czego zacząć?
A może po prostu nie wiesz jak sprawnie poruszać się w zawiłym świecie gastronomii?
Otwarcie lokalu gastronomicznego to skomplikowany proces.

Pomimo swej złożoności może od przebiec bezboleśnie i
sprawnie − potrzebne jest tylko fachowe doradztwo poparte rzetelną wiedzą i doświadczeniem. Profesjonalnie sporządzony plan to podstawa dalszego sukcesu!

Doradztwo zaczyna się już na etapie koncepcji. Wszystkie nasze projekty opracowywane są indywidualnie do potrzeb konkretnej działalności gospodarczej, tak aby w pełni zaspokoić oczekiwania inwestora i stworzyć solidny fundament dla dalszej działalności biznesu gastronomicznego.

Otwarcie nowego obiektu gastronomicznego z Akademią pozwoli zminimalizować ryzyko na samym początku inwestycji a kompetentna, wyszkolona przez nas załoga lokalu zapewni nie tylko odpowiednią obsługę i satysfakcję klientów ale przede wszystkim zyski i możliwość rozwoju lokalu.

Dzień I

  • Wprowadzenie do branży gastronomicznej – rynek w liczbach
  • Analiza rynku gastronomii w Polsce
  • Przegląd i wybór odpowiedniej koncepcji gastronomicznej
  • Składowe sukcesu lokalu gastronomicznego
  • Wstępny budżet inwestycji – sprzęt gastronomiczny, wyposażenie sali restauracyjnej, opłaty administracyjne, koszty
  • Marketingowe, koszty personelu, pozostałe koszty operacyjne
  • Określenie wartości kosztów stałych i zmiennych
  • Oszacowanie struktury zatrudnienia, ilości etatów, formy zatrudnienia, wynagrodzeń
  • Prognoza sprzedaży – analiza zwrotu z inwestycji
  • Analiza rentowności poszczególnych obiektów gastronomicznych
  • Harmonogram otwarcia lokalu gastronomicznego

Dzień II

  • Lokalizacja – klucz do sukcesu
  • Określenie właściwej grupy docelowej – badanie rynku
  • Zezwolenie na sprzedaż alkoholu – koncesje
  • Wymogi prawne dla lokali gastronomicznych
  • Adaptacja lokalu – zmiana formy użytkowania
  • Wymogi sanitarne dla lokali gastronomicznych
  • Przygotowanie projektu technologicznego
  • Systemem GMP, GHP oraz systemem HACCP
  • Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji HACCP

Dzień III

  • Zakres obowiązków pracowników na poszczególnych stanowiskach
  • Rola managera i szefa kuchni oraz ich realny wpływ na funkcjonowanie lokalu
  • Weryfikacja pracy managera i szefa kuchni
  • Rekrutacja i weryfikacja umiejętności pracowników gastronomii
  • Food Cost i Beverage Cost
  • Analizy FOOD COST, wyciąganie wniosków i wprowadzanie zmian
  • Kształtowanie cen sprzedaży
  • Standaryzacja pracy w restauracji
  • Nieprawidłowości finansowe – kradzieże i przeciwdziałanie
  • Trendy i nowości w sztuce restauracyjnej
  • Najczęstsze trudności przy otwieraniu lokalu gastronomicznego

INFORMACJE DODATKOWE

  • Ilość godzin szkoleniowych: 24h
  • Szkolenie odbywa się w godzinach 9:00 – 17:00
  • Zapewniamy całodzienną przerwę kawową oraz lunch.
  • Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
  • Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.