Jeśli jesteś:
- właścicielem lokalu gastronomicznego,
- managerem lub kierownikiem gastronomii,
- managerem lub pracownikiem działu sprzedaży,
- lub wkrótce obejmiesz, jedno z tych stanowisk.
Borykasz się:
- z tym w oparciu o co i jak ustalić cele sprzedaże
- częstym nieosiąganiem zamierzonego wyniku finansowego
- brakiem motywacji i zaangażowania zespołu
- zaniżonymi rachunkami Twojego personelu
I chcesz:
- wyciągnąć wnioski z wcześniejszych błędów
- sprzedawać i wyróżnić produkty najrentowniejsze
- zwiększyć obrót o co najmniej 20%
- zastosować sprawdzone metody budowania rachunku
- zmobilizować zespół, aby sprzedawał więcej
Plan szkolenia
Dzień I
- Sprzedaż w gastronomii – przeprowadzenie samodzielnego audytu
- Psychologia sprzedaży w praktyce
- Analiza danych sprzedażowych – rodzaje raportów z omówieniem
- Analiza efektywności – wnioski, obszary do poprawy, programy naprawcze
- Opracowanie planu działania w różnych wariantach
- Statystyka sprzedaży – znaczenie i zastosowanie
- Określenie produktów rentownych oraz nierentownych
- Analiza menu i macierz BCG
- Kształtowanie cen sprzedaży i inżynieria menu
- Prawidłowa prezentacja oferty – układ, prezentacja ceny, triki sprzedażowe
- Gastrofizyka w praktyce – zastosowanie czynników zewnętrznych w sprzedaży
- Programy lojalnościowe – mechanizmy i zasady tworzenia
- Budowanie rachunku – skuteczne techniki sprzedaży
- Up-selling i cross-selling w praktyce
- Standaryzacja obsługi jako kluczowy czynnik powiększania rachunku
- Szkolenie personelu sprzedażowego
- Systemy motywacyjne dla personelu – gotowe rozwiązania
Informacje dodatkowe:
- Liczba godzin szkoleniowych: 7h
- Szkolenie odbywa się w godzinach 9:00-16:00
- Zapewniamy całodzienny dostęp do kawy, herbaty, wody, słodkich przekąsek oraz lunch.
- Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
- Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.