SZKOLENIE SZTUKA PREZENTACJI POTRAW

Jedzenie oczami – czyli uczta dla zmysłów.

O tym, czy potrawa będzie nam smakować, decyduje przede wszystkim to, w jaki sposób została podana. Nasze pierwsze wrażenia odnoszą się do formy dania, dopiero stopniowo zmysły określają zapach. Na samym końcu poznajemy smak potrawy. Dlatego zadaniem doświadczonych szefów kuchni jest takie przemyślenie talerza, aby smaki się łączyły i tworzyły niesamowite doznania. Stworzyliśmy szkolenie,  w którym dostosujemy menu do Twoich preferencji, budżetu i potrzeb.

Nie możesz do nas przyjechać? Szkolenie zrealizujemy w Twoim lokalu i zadbamy o odpowiednie produkty. Do każdego pochodzimy indywidualnie! Doradzimy, podpowiemy i połączymy plany szkoleń tak, abyś uzyskał program szkolenia szyty na miarę.

Plan szkolenia

Na organizację szkolenia składa się:

  • Przygotowanie przepisów.
  • Przygotowanie listy zakupów oraz zakup towaru na szkolenie (towar w cenie szkolenia w wersji „z towarem”).
  • 1 lub 2 dni gotowania po 8h zegarowych z omówieniem:
    – jak wybrać dobrej jakości produkt, na co zwrócić uwagę,
    – omówienie, z jakich etapów składa się przygotowanie produktu,
    – obróbka wstępna,
    – marynowanie/ doprawianie,
    – obróbka termiczna,
    – omówienie, jak powinno się je przechowywać,
    – omówienie, czy któryś ze składników można pominąć/ zamienić,
    – pokazanie przykładowego dekorowania,
    – degustacja.
  • Sztuka dekorowania i prezentacji potraw warsztat.
  • Tworzenie standaryzacji, produkcji, powtarzalność produkcji.
  • Tworzenie dań na podstawie łączenia smaków.
  • Klasyczne zasady oraz nowoczesne metody.
  • Dekonstrukcje przepisów klasycznych (klasyczne potrawy podane w nowatorski sposób).
  • Przygotowanie potraw do sesji zdjęciowej oraz wykonanie zdjęć.

Informacje dodatkowe

  • Szkolenia realizujemy wyłącznie indywidualnie.
  • Plan szkolenia dostosowujemy indywidualnie do potrzeb Twojego lokalu!
  • Istnieje możliwość realizacji szkolenia z zatowarowaniem z naszej strony lub opracowaniem listy zakupów i przesłaniem jej na 4 dni przed szkoleniem.
  • Czas szkolenia jest szacunkowym czasem trwania kursu. Może być skrócony lub przedłużony bez dodatkowych kosztów, w zależności od aktualnych warunków technicznych i organizacyjnych w restauracji.
  • Menu opracowane przez Akademię Gastronomii stanowi jedynie inspirację do dalszej pracy. Należy jednak pamiętać, że nie jest ono gotową do wdrożenia kartą menu ani pełnym menu okolicznościowym. Przedstawione propozycje mają jedynie charakter edukacyjny i inspiracyjny oraz służą poszerzeniu wiedzy uczestników na temat różnorodności i kreatywności w tworzeniu dań/deserów. Ostateczny wybór i włączenie konkretnych wyrobów do oferty zależy od indywidualnych preferencji, polityki firmy oraz lokalnego kontekstu biznesowego.