SZKOLENIE SZEF KUCHNI

Szef Kuchni odpowiada nie tylko za smak! To bardzo wymagające stanowisko, w którym łączy się zarządzanie personelem, organizacja pracy, food cost i zarządzanie kosztami, wiedza na temat norm sanitarnych oraz tworzenie menu. Poza tak dużą ilością obowiązków od Szefa Kuchni oczekuje się również kreatywności oraz gotowania z pasją. Od kilku lat obserwujemy, jak Szefowie rozkwitają, przygotowują wspaniałe dania. Jednak nikt nie uczy ich wiedzy, tak samo niezbędnej m.in. zarządzania kosztami gastronomii, norm sanitarnych, zarządzania ludźmi.

Szczerze wierzymy, że każdą porażkę można przerodzić w sukces a przepracowane w branży lata nie są jedynym wyznacznikiem wiedzy i umiejętności. Branża gastronomiczna wyjątkowo prężnie się rozwija. Na chwilę obecną standardem jest łamanie dotychczasowych zasad, otwieranie niekonwencjonalnych koncepcji gastronomicznych czy inwestowanie w trendy nieznane jeszcze w Polsce. Warto stale podnosić swój poziom wiedzy i być otwartym na nowości, aby nie wypaść z tej gastronomicznej gry.

 

Dzień I

  • Szef kuchni: prezentacja stanowiska, cele, zadania, obowiązki
  • Zakres obowiązków pracowników na poszczególnych stanowiskach
  • Mechanizm budowania autorytetu
  • Rola szefa kuchni i jego realny wpływ na funkcjonowanie lokalu
  • Delegowanie zadań
  • Motywowanie pracowników – kary i nagrody
  • Komunikacja z personelem
  • Narzekanie i demotywacja grupy – trudne rozmowy
  • Nieprawidłowości finansowe – kradzieże i przeciwdziałanie

Dzień III

  • Omówienie kosztów stałych i zmiennych
  • Food Cost i Beverage Cost
  • Analizy FOOD COST, wyciąganie wniosków i wprowadzanie zmian
  • Podstawy tworzenia prawidłowej receptury
  • Receptura a straty w produkcji
  • Identyfikacja i przeciwdziałanie stratom
  • Inwentaryzacje miesięczne – zasady i cele
  • Kontrola kosztów a pracownicy
  • Zarządzanie sprzedażą
  • Kształtowanie cen sprzedaży
  • Koszty wynagrodzeń i koszty pracy –wydajność i efektywność
  • Analiza rentowności działalności gastronomicznej

Dzień II

  • Analiza rynku gastronomii i śledzenie działań konkurencji
  • Trendy i nowości w sztuce restauracyjnej
  • Rodzaje diet i ich odmiany
  • Najbardziej popularne kuchnie etniczne i ich charakterystyka
  • Profesjonalne menu dostosowane do specyfiki lokalu
  • Karty menu – zasady tworzenia, obowiązkowe informacje, układ
  • Wyjaśnienie podstawowych definicji związanych z systemem GMP, GHP oraz systemem HACCP
  • Normy Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  • Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji HACCP

INFORMACJE DODATKOWE

  • Ilość godzin szkoleniowych: 24h
  • Szkolenie odbywa się w godzinach 9:00 – 17:00
  • Zapewniamy całodzienną przerwę kawową oraz lunch.
  • Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
  • Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.