Szkolenie dochodowy catering w Twojej restauracji

W ostatnich latach obserwuje się dynamiczny rozwój usług cateringowych, dlatego po dogłębnej analizie rynku stworzyliśmy dla Państwa PIERWSZE W POLSCE szkolenie Managera Cateringu! Jest to kompleksowe szkolenie dla managerów pracujących w firmach cateringowych, zajmujących się na co dzień organizacją i obsługą eventów oraz osób planujących rozpoczęcie swojej kariery w tym zawodzie.

Profesjonalna i kreatywna kadra zarządzająca o wysokich umiejętnościach organizacyjnych to podstawa firmy cateringowej. Z doświadczenia jednak wiemy, jak ogromny jest deficyt ludzi z branży na rynku, dlatego postanowiliśmy wyjść naprzeciw Waszym oczekiwaniom i stworzyć szkolenie kształtujące Managerów Cateringu, ponieważ praca podczas organizacji eventów polega na ciągłym odkrywaniu – każde wydarzenie wymaga innego przygotowania, planowania czy znalezienia innych rozwiązań..

Dzień I

  • Manager cateringu – funkcje zarządzania w firmie cateringowej
  • Zakres obowiązków pracowników na poszczególnych stanowiskach
  • Możliwości wykorzystania cateringów w lokalu gastronomicznym, case study
  • Dywersyfikacja oferty restauracji – możliwości i ograniczenia
  • Standaryzacja pracy w firmie cateringowej
  • Schemat komunikacji i odpowiedzialności w cateringu
  • Analiza rynku w cateringu i określenie klienta docelowego
  • Najpopularniejsze rodzaje usług cateringowych i ich charakterystyka
  • Etapy planowania cateringu – możliwości i ograniczenia
  • Opracowanie ankiety oczekiwań zleceniodawcy
  • Przygotowanie atrakcyjnej i indywidualnej oferty handlowej
  • Zasady konkurencji i sposoby wyróżnienia się na rynku
  • Normy prawne i kluczowe informacje w ofercie handlowej
  • Prawidłowa prezentacja oferty – układ, prezentacja ceny, triki sprzedażowe
  • Trendy w gastronomii – nowoczesne rozwiązania
  • Weryfikacja ofert handlowych – warsztat

Dzień II

  • Kalkulacja garmaży, wynosów świątecznych i cateringów eventowych
  • Elementy techniczne cateringu, wypożyczanie i wycena zaplecza
  • Analiza rentowności działalności cateringowej
  • Kalkulacja surowca (food cost)
  • Podstawy tworzenia prawidłowej receptury
  • Kalkulacja ofert handlowych – tworzenie pakietów
  • Określenie produktów rentownych oraz nierentownych
  • Zarządzanie produkcją i eliminacja strat produkcyjnych
  • Zasady ustalania ceny sprzedaży
  • Kalkulacja rentowności dowozów
  • Statystyka sprzedaży – tworzenie kalendarza promocji
  • Analizy FOOD COST, wyciąganie wniosków i wprowadzanie zmian
  • Identyfikacja i przeciwdziałanie stratom
  • Inwentaryzacje miesięczne – zasady i cele

INFORMACJE DODATKOWE

  • Ilość godzin szkoleniowych: 16h
  • Szkolenie odbywa się w godzinach 9:00 – 17:00
  • Zapewniamy całodzienną przerwę kawową oraz lunch.
  • Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
  • Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.