Szkolenie Barmańskie

Nasze szkolenie barmańskie w 80% składa się z zajęć praktycznych,  podczas, których używamy tylko oryginalnych alkoholi w nielimitowanych ilościach. Po odbyciu wielu kursów barmańskich doszliśmy do wniosku, że teoretyczna nauka sporządzania koktajli nie przygotuje uczestników szkolenia do prawdziwej pracy za barem. Dlatego we współpracy z wybitnymi barmanami  opracowaliśmy program, który pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem w najlepszych lokalach.

Jedzenie i picie jest jedną z podstawowych przyjemności dla każdego człowieka. Innowacyjne koktajle i świetny serwis potrafią czynić cuda, co zaobserwować można w każdej restauracji. Zadowolony Gość zostawi spory napiwek, odwiedzi nas ponownie i przyprowadzi znajomych. Jednak, aby zaskoczyć konsumenta i sprostać jego oczekiwaniom niezbędna jest wiedza, umiejętności i chęci. Bycie barmanem to ciekawa i inspirująca praca, której podstawą jest świetna organizacja pracy, alkoholoznawstwo  i kreatywne myślenie. Właśnie tego podczas szkolenia chcemy Cię nauczyć!

Dzień I

  • Wprowadzenie do świata barmańskiego i historia miksologii
  • Zakres obowiązków oraz cechy osobowościowe barmana
  • Typy barów, specyfika ich pracy i obsługi
  • Terminologia, funkcjonowanie i zastosowanie sprzętu barmańskiego
  • Techniki degustacji alkoholi, odbiór smaków i odkrywanie różnic
  • Alkoholoznawstwo – rodzaje alkoholi, metody produkcji, degustacja
  • Przygotowanie stanowiska pracy na barze
  • Organizacja i ergonomia pracy barmana
  • Techniki miksowania i ich zastosowanie
  • Rodzaje szkła, nazewnictwo, zastosowanie
  • Lód i jego znaczenie w koktajlach
  • Ćwiczenia i degustacja

INFORMACJE DODATKOWE

  • Ilość godzin szkoleniowych: 14h
  • Szkolenie odbywa się w godzinach 10:00 – 17:00
  • Zapewniamy całodzienną przerwę kawową oraz lunch.
  • Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
  • Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.

Dzień II

  • Zasady komponowania napojów mieszanych z wykorzystaniem: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, likiery, bittery, whisky, rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wermuty
  • Praktyczne przygotowanie klasycznych i mniej klasycznych koktajli m.in. Americano, Aperol Spritz, Bloody Mary, Caipirinha, Cosmopolitan 1934, Daiquiri, Dark ‘N’ Stormy, Espresso Martini, French 75, Gin Basil Smash, Hugo, Long Island Ice Tea, Margarita, Mimosa, Mint Julep, Mojito, Negroni, Old Fashioned, Tom Colins, Whisky Sour
  • Homemade – produkcja domowych półproduktów
  • Aperitivo, digestive i ich znaczenie w barmaństwie
  • Bittery i aromatyzacja – osiąganie balansu
  • Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji koktajli
  • Free pouring – nalewanie odpowiednich porcji alkoholu „z ręki”
  • Ćwiczenia i degustacja