Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z regularnymi kontrolami Inspekcji Sanitarnej. Ich celem jest ochrona konsumentów przed chorobami, zatruciami, zakażeniem bakteriami oraz innym wpływem niekorzystnym i szkodliwym na organizm ludzki. Zazwyczaj wizyta sanepidu dostarcza nam dużo stresu i emocji, zwłaszcza w ostatnim czasie. Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji warto poznać najważniejsze przepisy, uprawnienia inspektorów sanitarnych oraz sprawdzone i skuteczne rozwiązania.
Podczas szkolenia udzielamy porad i proponujemy rozwiązania, które nie wychodzą poza ramy wymogów i wytycznych narzucanych przez przepisy. Pozwól, że bezboleśnie z promiennym uśmiechem na twarzy przeprowadzimy Cię przez zawiły świat nudnych przepisów, wymogów i biurokracji, których sensu zupełnie nie rozumiesz.
PLAN SZKOLENIA
- Rodzaje kontroli i uprawienia inspektorów sanitarnych
- Lista niezbędnych dokumentów podczas kontroli HŻŻ
- Fakty i mity kontroli sanitarnych
- Kontrola na zgłoszenie – zasady weryfikacji jej autentyczności
- Przebieg niezapowiedzianej kontroli – jak się przygotować
- Prawidłowy sposób sporządzania listy alergenów
- Nieobecność właściciela a kontrola sanitarna – zasady postępowania
- Wszczęcie postępowania administracyjnego – co dalej
- Przetwory własne – jakie wytyczne trzeba spełnić, aby sprzedawać wyroby własne
- Mrożenie produktów – kiedy jest możliwe i w jakich warunkach
- Przechowywanie żywności – zasady segregacji w chłodni i lodówkach
- Świadczenie usług cateringowych – niezbędne pozwolenia
- Kontrola sanitarna w food truckach
- Tort weselny i stół wiejski vs. odpowiedzialność za zatrucia
- Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji GHP/GMP/HACCP
- Panel dyskusyjny
Informacje dodatkowe:
- Liczba godzin szkoleniowych: 2 dni/16 h
- Szkolenie odbywa się w godzinach 9:00-17:00
- Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
- Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.