Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z regularnymi kontrolami Inspekcji Sanitarnej. Ich celem jest ochrona konsumentów przed chorobami, zatruciami, zakażeniem bakteriami. Zazwyczaj wizyta sanepidu dostarcza nam dużo stresu i emocji, zwłaszcza w ostatnim czasie. Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji, warto poznać najważniejsze przepisy, uprawnienia inspektorów sanitarnych oraz sprawdzone i skuteczne rozwiązania.
Podczas szkolenia udzielamy porad i proponujemy rozwiązania, które nie wychodzą poza ramy wymogów i wytycznych narzucanych przez przepisy. Pozwól, że bezboleśnie i z promiennym uśmiechem na twarzy przeprowadzimy Cię przez zawiły świat nudnych przepisów, wymogów i biurokracji, których sensu zupełnie nie rozumiesz.
PLAN SZKOLENIA
- Rodzaje kontroli i uprawienia inspektorów sanitarnych
- Lista niezbędnych dokumentów podczas kontroli HŻŻ
- Fakty i mity kontroli sanitarnych
- Kontrola na zgłoszenie – zasady weryfikacji jej autentyczności
- Przebieg niezapowiedzianej kontroli – jak się przygotować
- Prawidłowy sposób sporządzania listy alergenów
- Nieobecność właściciela a kontrola sanitarna – zasady postępowania
- Wszczęcie postępowania administracyjnego – co dalej
- Przetwory własne – jakie wytyczne trzeba spełnić, aby sprzedawać wyroby własne
- Mrożenie produktów – kiedy jest możliwe i w jakich warunkach
- Przechowywanie żywności – zasady segregacji w chłodni i lodówkach
- Lokal gastronomiczny a świadczenie usług cateringowych – niezbędne pozwolenia
- Kontrola sanitarna w food truckach
- Tort weselny i stół wiejski vs. odpowiedzialność za zatrucia
- Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji GHP/GMP/HACCP
- Panel dyskusyjny
Informacje dodatkowe:
- Istnieje możliwość łączenia planów szkoleniowych – dostosowujemy zakres szkolenia, oferując możliwość połączenia z audytem sanitarnym, aby idealnie odpowiadały wymaganiom i specyfice danej restauracji. O szczegóły zapytaj naszego doradcę.
- Dokonujemy dokładnej analizy potrzeb – przed szkoleniem zbieramy informacje o restauracji poprzez ankietę oczekiwań, co umożliwia naszym trenerom merytoryczne i skuteczne przygotowanie do kursu. Możliwe jest rozszerzenie standardowej oferty o indywidualne konsultacje z trenerem przed rozpoczęciem szkolenia.
- Realizujemy szkolenia w formie jednodniowej, dostosowując harmonogram do preferencji i wymagań klienta, a także wybranego zakresu szkolenia.