Szkolenie Finger Food

Finger Food sukcesywnie stają się absolutnym „must-have” na wszelkiego rodzaju przyjęciach i eventach. Są to przekąski na jeden kęs, które spożywa się je bez użycia sztućców i talerzy, co pozwala na połączenie posiłku i zabawy.  Argumentów, które przemawiają za małymi przekąskami jest naprawdę sporo. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, poza tym warto dodać, że świetnie się one prezentują, pozwalają na skomponowanie bardziej różnorodnego menu.

Jednak stworzenie finezyjnej kompozycji, zapewniającej ucztę dla smaku jak i oczu to prawdziwa sztuka. Wbrew pozorom, dania te wymagają ogromnej precyzji, pomysłowości oraz estetyki wykonania. Idea Finger Food zawiera w sobie nieograniczone możliwości kombinacji i kreatywnego traktowania każdego składnika.

Dlatego stworzyliśmy szkolenie, które menu dostosujemy do Twoich preferencji, budżetu i potrzeb. Gotowe szablony rzadko się sprawdzają, dlatego w oparciu o analizę rynku, potrzeb i Twoje preferencje, nie tylko przeszkolimy Ciebie i Twój zespół z przygotowywania, serwowania i eksponowania tych przekąsek, ale dodatkowo skomponujemy dla Ciebie indywidualne menu, w oparciu o Twój budżet!

Odkryjcie Finger Food razem z nami i zaskoczcie swoich gości nowymi smakami.

Plan szkolenia

Na organizację szkolenia składa się:

  • Przygotowanie przepisów.
  • Przygotowanie listy zakupów oraz zakup towaru na szkolenie (towar w cenie szkolenia w wersji „z towarem”).
  • 1 lub 2 dni gotowania po 8h zegarowych z omówieniem:
    – jak wybrać dobrej jakości produkt, na co zwrócić uwagę,
    – omówienie, z jakich etapów składa się przygotowanie produktu,
    – obróbka wstępna,
    – marynowanie/ doprawianie,
    – obróbka termiczna,
    – omówienie, jak powinno się je przechowywać,
    – omówienie, czy któryś ze składników można pominąć/ zamienić,
    – pokazanie przykładowego dekorowania,
    – degustacja.
  • Sztuka dekorowania i prezentacji potraw warsztat.
  • Tworzenie standaryzacji, produkcji, powtarzalność produkcji.
  • Tworzenie dań na podstawie łączenia smaków.
  • Klasyczne zasady oraz nowoczesne metody.
  • Dekonstrukcje przepisów klasycznych (klasyczne potrawy podane w nowatorski sposób).
  • Przygotowanie potraw do sesji zdjęciowej oraz wykonanie zdjęć.

Informacje dodatkowe

  • Szkolenia realizujemy wyłącznie indywidualnie.
  • Plan szkolenia dostosowujemy indywidualnie do potrzeb Twojego lokalu!
  • Istnieje możliwość realizacji szkolenia z zatowarowaniem z naszej strony lub opracowaniem listy zakupów i przesłaniem jej na 4 dni przed szkoleniem.
  • Czas szkolenia jest szacunkowym czasem trwania kursu. Może być skrócony lub przedłużony bez dodatkowych kosztów, w zależności od aktualnych warunków technicznych i organizacyjnych w restauracji.
  • Menu opracowane przez Akademię Gastronomii stanowi jedynie inspirację do dalszej pracy. Należy jednak pamiętać, że nie jest ono gotową do wdrożenia kartą menu ani pełnym menu okolicznościowym. Przedstawione propozycje mają jedynie charakter edukacyjny i inspiracyjny oraz służą poszerzeniu wiedzy uczestników na temat różnorodności i kreatywności w tworzeniu dań/deserów. Ostateczny wybór i włączenie konkretnych wyrobów do oferty zależy od indywidualnych preferencji, polityki firmy oraz lokalnego kontekstu biznesowego.