Desery Bankietowe

PLAN SZKOLENIA

Opracowanie indywidualnego menu:

  • Komponowanie menu jest ściśle dostosowane do potrzeb lokalu na podstawie wypełnionej ankiety oczekiwań.
  • Liczba poszczególnych potraw jest ustalana indywidualnie, zgodnie z potrzebami klienta.

Na szkolenie praktyczne w Twoim lokalu składają się:

  • Przygotowanie przepisów – stworzenie spersonalizowanych przepisów dostosowanych do koncepcji kulinarnych lokalu, które uczestnicy otrzymują w wersji drukowanej.
  • Lista zakupów i opcjonalnie zakupy – przygotowanie listy potrzebnych towarów oraz ich zakup przy wybraniu szkolenia w opcji „z towarem”.
  • Szkolenie praktyczne u Ciebie (1 lub 2 dni po 8h) z omówieniem:
    – jak wybrać dobrej jakości produkt, na co zwrócić uwagę,
    – omówienie, z jakich etapów składa się przygotowanie produktu,
    – obróbka wstępna,
    – marynowanie/doprawianie,
    – obróbka termiczna,
    – omówienie, jak powinno się je przechowywać,
    – omówienie, czy któryś ze składników można pominąć/zamienić,
    – pokazanie przykładowego dekorowania,
    – wspólna degustacja.
  • Warsztaty ze sztuki dekorowania i prezentacji potraw – nauka efektownego i estetycznego prezentowania dań.
  • Standaryzacja produkcji – omówienie tworzenia procedur zapewniających powtarzalność i wysoką jakość przygotowywanych potraw.
  • Nowoczesne i klasyczne metody kulinarne – zastosowanie zarówno tradycyjnych zasad kulinarnych, jak i nowoczesnych technik w praktyce kuchennej.
  • Dekonstrukcja klasycznych przepisów – innowacyjne podejście do klasycznych dań prezentowane w nowatorski sposób.
  • Przygotowanie potraw do sesji zdjęciowej – finalizacja potraw i ich stylizacja do profesjonalnej sesji zdjęciowej oraz wykonanie zdjęć.
  • W trakcie szkolenia, szefowie kuchni służą radą, dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, a także proponują przepisy w kilku wariantach, aby jak najlepiej spełnić indywidualne oczekiwania i potrzeby uczestników.

Informacje dodatkowe:

  • Istnieje możliwość łączenia planów praktycznych szkoleń z gotowania - dostosowujemy zakres szkolenia oferując możliwość połączenia kursów praktycznych tak, aby idealnie odpowiadały wymaganiom i specyfice Twojej restauracji. O szczegóły zapytaj naszego doradcę.
  • Istnieje możliwość realizacji szkolenia z zakupem potrzebnego towaru po naszej stronie lub z opracowaniem listy zakupów i przesłaniem jej na 4 dni przed szkoleniem.
  • Czas szkolenia jest szacunkowy. Może zostać skrócony lub przedłużony bez dodatkowych kosztów w zależności od aktualnych warunków technicznych i organizacyjnych w restauracji.
  • Dokonujemy dokładnej analizy potrzeb - przed szkoleniem zbieramy informacje o restauracji poprzez ankietę oczekiwań, co umożliwia naszym trenerom merytoryczne i skuteczne przygotowanie do kursu. Możliwe jest rozszerzenie standardowej oferty o indywidualne konsultacje z trenerem przed rozpoczęciem szkolenia.
  • Realizujemy szkolenia w formie jedno- lub dwudniowej, dostosowując harmonogram do preferencji i wymagań klienta, a także wybranego zakresu szkolenia.
  • Menu opracowane przez Akademię Gastronomii stanowi jedynie inspirację do dalszej pracy. Należy pamiętać, że nie jest ono gotową do wdrożenia kartą menu, ani pełnym menu okolicznościowym. Przedstawione propozycje mają jedynie charakter edukacyjny i inspiracyjny oraz służą poszerzeniu wiedzy uczestników na temat różnorodności i kreatywności w tworzeniu dań/deserów. Ostateczny wybór i włączenie konkretnych wyrobów do oferty zależy od indywidualnych preferencji, polityki firmy oraz lokalnego kontekstu biznesowego.

Szkolenie w Twoim lokalu:

Na podstawie kilku niezbędnych informacji przedstawimy Tobie ofertę szkolenia

Szkolenie w Twoim hotelu - zapytanie z formularza