BARMAN WESELNY

Wesele to jeden z najpiękniejszych dni w życiu. Taka uroczystość zasługuje na wyjątkową oprawę. Dlatego obserwując najgorętsze trendy ślubne stworzyliśmy szkolenie, które przygotuje Ciebie i Twoich pracowników do organizacji oraz obsługi baru weselnego. Wyborne koktajle wykonane przez profesjonalnego barmana, zachwycające wyglądem i smakiem, z pewnością na długo zostaną w pamięci gości i Pary Młodej.

Dzień I

  • Wprowadzenie do świata barmańskiego, krótka historia o miksologii
  • Specyfika pracy i obsługi barmana na weselu, zakres obowiązków
  • Odbiór smaku, jak uzyskać balans
  • Techniki degustacji alkoholi, rozróżnianie alkoholi różnymi zmysłami, odkrywanie różnic między nimi podczas degustacji na przykładach (scotch blended whisky, bourbon, rum, tequila, gin, wódka, likiery)
  • Podstawy wiedzy o winie, jak je podawać VI. Przygotowywanie stanowiska na barze
  • Rodzaje szkła oraz lodu, ich nazewnictwo i zastosowanie w koktajlach
  • Sprzęt barmański – zastosowanie i nazewnictwo, ćwiczenia jak się nim posługiwać
  • Techniki barmańskie i ich zastosowanie w koktajlach, ćwiczenia
  • Organizacja i ergonomika pracy barmana
  • Przygotowywanie listy zakupowej
  • Przygotowywanie oferty weselnej w różnych wariantach, podstawowe oraz rozszerzone
  • Wyliczanie zapotrzebowania na asortyment

INFORMACJE DODATKOWE

  • Ilość godzin szkoleniowych: 16h
  • Szkolenie odbywa się w godzinach 9:00 – 17:00
  • Zapewniamy całodzienną przerwę kawową oraz lunch.
  • Uczestnicy szkolenia otrzymują materiały szkoleniowe w wersji drukowanej oraz materiały biurowe niezbędne do sporządzania notatek.
  • Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat Akademii Gastronomii.

Dzień II

  • Najnowsze trendy barmańskie
  • Domowe półprodukty – tańsze i lepsze, nauka ich przygotowywania oraz gotowe alternatywy
  • Aromatyzowanie, prezentowanie i dekorowanie koktajli, garnish
  • Najpopularniejsze klasyczne koktajle (Aperol Spritz, Cosmopolitan 1934, Daiquiri, French 75, Gin Basil Smash, Hugo, Long Island Ice Tea, Margarita, Mimosa, Mojito, Mojito Smakowe, Negroni, OldFashioned, Tom Colins, Vodka Sour, Whisky Sour), nauka ich przygotowywania i degustacja
  • Ćwiczenia ‘free pouring’ – nalewanie ‘z ręki’
  • Bary tematyczne, kreowanie własnych barów i koktajli o danej tematyce
  • Jak stworzyć prosty koktajl i zachwycić Gości przy barze, nauka przygotowywania prostych kompozycji i degustacja