07 maj

Pierwsze wrażenie

Pierwsze wrażenie – jak myślicie? Ile mamy czasu? Otwierają się drzwi restauracji i mamy tylko 3 sekundy żeby zrobić dobre pierwsze wrażenie. Kontakt wzrokowy, uśmiech i ciepły tembr głosu – zauważenie Gościa i przywitanie – zaopiekowanie się nim i ugoszczenie.
07 maj

Marketing sensoryczny

Marketing sensoryczny to jeden z najskuteczniejszych sposobów, by przyciągnąć Gości do Twojej restauracji. Angażuje on wszystkie zmysły po to, by zapewnić wyjątkowe wrażenia związane z danym produktem lub usługą. Marketing sensoryczny w gastronomii może pomóc w kreowaniu wyjątkowego doświadczenia, kulinarnej
02 lis

Inwentaryzacja

Słowo klucz – inwentaryzacja. Jednak zanim rozwinę to pojęcie nieco bardziej, chciałabym przedstawić kilka podstawowych zasad dokonywania inwentaryzacji. Zrób to rzetelnie. Wagi ani objętości nie można określić „na oko”. Odpowiednio dobierz jednostki, takie w jakich kupujesz dane produkty. Inwentaryzację powinny
28 paź

Food Cost

Mam nadzieję, że pocieszę Cię pisząc, że nie znam Szefa Kuchni, który uwielbia to słowo. Wręcz przeciwnie, używanie tego zwrotu prowadzi podniesienia ciśnienia we krwi, wywołuje gęsią skórkę oraz zachęca do jak najszybszej ewakuacji z kuchni. A Food Cost to
25 paź

Kontrola kosztów w restauracji

Możesz powiedzieć „to skomplikowane, nie będę rozpisywał w tabelce swoich kosztów, mniej więcej wiem ile wydaje”. Więc moja odpowiedź brzmi – mniej więcej pomogę Ci coś z tym zrobić. Ale będzie to raczej mniej niż więcej. Szef i przedsiębiorca bardzo
17 paź

Analiza kosztów Twojego lokalu

Zanim rozpoczniemy ten temat, chciałabym obalić kilka mitów. Przez ostatnie 6 lat, jako Akademia Gastronomii dokonaliśmy ponad 400 analiz finansowych lokali gastronomicznych, w zasadzie każdego rodzaju. Było to zarówno restauracje a’la carte, sale weselne, kawiarnie, puby jak i pizzerie, wine
06 paź

Zarządzanie w restauracji

Odkąd Henri Fayol na początku XX wieku opracował 14 zasad zarządzania powstała cała rzesza opracowań i rozwinięć jego nauk. Nas w tej książce interesują 4 podstawowe funkcje zarządzania.  Są to planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrola. Jeśli jesteś managerem, szefem kuchni, kierownikiem
22 lip

Jak obliczyć food cost?

Food Cost to chyba najczęściej powtarzane i jednocześnie najbardziej niezrozumiane pojęcie w gastronomii. Co to właściwie jest i do czego służy? Czym różni się food cost od receptury? Po co mamy to analizować? Odpowiedź jest banalnie prosta! Aby w końcu
20 lip

Poznajmy się!

Akademia Gastronomii to profesjonalna firma szkoleniowa specjalizująca się w branży gastronomicznej. Z wielką pasją szkolimy, wspieramy restauratorów, pomagamy rozwiązywać codzienne problemy gastronomów oraz tworzymy miejsce dialogu praktyków i amatorów. Nie jesteśmy szkoleniową korporacją i taką nie będziemy. Znamy swoich klientów, znamy
18 lip

Kształtowanie cen sprzedaży

Zarabiaj tyle ile ustalisz, a nie tyle ile zostanie! W tym wypadku słynny 25% food cost nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.  Chcesz dowiedzieć się więcej?  Zapraszamy na szkolenie!